Wat te doen in Peschiera del Garda?

Wat te doen in Peschiera del Garda?

Voor veel mensen in een vakantie naar het Gardameer een jaarlijks ritueel geworden. Als je in de zomer rondom het Gardameer rijdt, zie je onwijs veel Nederlandse kentekens op de auto’s. Hoe komt dit? Dat heeft ongetwijfeld met de unieke combinatie van het Gardameer te maken. Bij dit meer vind je een prachtige omgeving, de temperatuur is vaak heerlijk en het eten is voortreffelijk. Daarnaast zijn er in deze omgeving ook veel geschikte accommodaties voor uiteenlopende reisgezelschappen te vinden. Onder meer de vele kindercampings maken deze regio ook interessant voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Als je naar het Gardameer gaat, heb je de keus uit vele leuke stadjes rondom het meer. Ik weet uit ervaring dat behoorlijk veel Nederlanders voor Peschiera del Garda kiezen. Dit stadje heeft onwijs veel te bieden, is prachtig gelegen en heeft een rijke historie. Dit alles zorgt ervoor dat jaarlijks veel Nederlandse gezinnen naar dit stadje trekken.

Bijkomende oorzaak is overigens ook hier terug te vinden in de aanwezigheid van (kindvriendelijke) campings. Al met al heeft Peschiera del Garda veel te bieden. Maar, wat nou als je hier op vakantie bent? Wat kan je dan het beste doen? Wat moet je écht bezoeken en welke gebieden rondom dit stadje zijn aan te raden?

In de zomer van 2019 heb ik het genoegen gehad om twee weken in dit stadje door te brengen. In deze twee weken heb ik zo’n beetje alle uithoeken van het stadje gezien. Hierdoor weet ik exact wat de hoogtepunten zijn en wat de mooiste gebieden van dit stadje zijn. In dit artikel neem ik je graag mee met een virtuele rondleiding door dit Italiaanse stadje. Heb je een vakantie naar Peschiera del Garda op de planning staan? Bereid je dan goed voor door dit artikel even door te nemen.

Peschiera del Garda
Peschiera del Garda

Algemene informatie over Peschiera del Garda

Peschiera del Garda is gelegen in de provincie Verona. Aan de Zuidoostelijke oever van het Gardameer is dit stadje met ongeveer 10.000 inwoners te vinden. Dit inwonersaantal wordt overigens in de zomer flink omhoog gebracht door alle toeristen. Dit plaatsje is onder meer vanwege het historische centrum onwijs populair bij toeristen.

Dit historische centrum herbergt verscheidene oude gebouwen. In combinatie met de ommuring zorgt dit voor een fraai schouwspel. Je kunt urenlang in en rondom het centrum rondlopen en je vergapen aan de prachtige bouwen en even mooie uitzichten.

Peschiera del Garda was in de oudheid overigens een vestingstad. Dat is terug te zien in onder meer de oude stadpoort, de ommuring, het fort en de verschillende pleinen. Aan één van deze pleinen ligt ook een prachtige kerk; daarover lees je later in dit artikel meer.

Vlakbij het stadje is bovendien één van de populairste campings ter wereld te vinden. Camping Bella Italia is één van de grootste campings ter wereld en is met name bij Nederlanders bijzonder populair. Op de camping vind je overigens ook veel Belgen terug.

Op deze camping vind je niet alleen kampeerplaatsen, maar ook bungalows, stacaravans en verscheidene faciliteiten. Camping Bella Italia wordt met recht wel eens als een compleet vakantiedorp omschreven. Als je graag eens naar het stadje wilt gaan, is een verblijf op deze camping zeker aan te raden.

Laat ik nu nader inzoomen op de verschillende bezienswaardigheden in en rondom het stadje. Het is namelijk een feit dat je meer dan genoeg kunt zien en doen.

Bezienswaardigheid nummer 1: San Martino kerk

Zoals ik hierboven al zei, vind je aan een plein in Peschiera del Garda een prachtige kerk terug. De San Martino kerk is dé kerk van het stadje en is in 2009 volledig gerestaureerd.

De huidige vorm van kerk bestaat al sinds 1822. Door de jaren heen is de kerk eigenlijk alleen maar mooier geworden. Van de buitenkant is de kerk indrukwekkend, maar dat geldt ook zeker voor de binnenkant. Wil je graag de kerk betreden? Dan is het aan te raden om extra attentie te leggen op de prachtige glas in lood ramen.

Bezienswaardigheid nummer 2: het fort van Peschiera

Van oudsher is Peschiera del Garda een zogeheten vestingstad. Dit heeft de stad met name te danken aan de unieke ligging. Vanwege de aanwezigheid van de rivier de Mincio gebruikten de Romeinen het stadje als verbinding tussen de Po en de Adriatische Zee.

Om op een veilige manier hier te werk te kunnen gaan, is het fort van Peschiera del Garda ontworpen. Dit fort is onwijs mooi en indrukwekkend te noemen. De muren van dit immense fort staan momenteel zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Rondom het fort zijn bovendien meerdere wandelpaden te vinden. Je kunt vanaf verschillende plekken het fort bewonderen. Overigens is het fort ook ná de Romeinen nog veelvuldig in gebruik geweest. Onder andere de Habsburgers maakten met veel plezier gebruik van het fort en de unieke ligging hiervan.

Bezienswaardigheid nummer 3: het oude centrum

Ja, om deze bezienswaardigheid kan je simpelweg niet heen. Neem een kijkje in het oude centrum en je vergaapt je aan de prachtige omgeving. Verschillende oude gebouwen stelen de show, terwijl de smalle paadjes op een prachtige manier door de stad kronkelen. In het oude centrum zijn ook meerdere leuke en gezellige restaurantjes te vinden. Eet een lekker hapje, haal een heerlijk ijsje of doe een lekker drankje op één van de terrasjes in het oude centrum.

Centrum Peschiera del Garda
Centrum Peschiera del Garda

Wil je op een alternatieve manier van het oude centrum genieten? Dan is het aan te raden om een rondje om de stad heen te lopen. Je kunt namelijk op verschillende plekken op de ommuring stappen en vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over het oude centrum.

In het oude centrum vind je ook het plein Piazza Ferdinando di Savoia terug. Aan dit plein is onder nadere de San Martino kerk gelegen (zie bezienswaardigheid nummer 1 voor meer informatie). Op dit plein kan je je niet alleen aan de kerk vergapen, maar ook aan andere prachtige gebouwen. Op dit plein is het altijd bruisend en je kunt hier helemaal op gaan in de Italiaanse cultuur.

Bezienswaardigheid nummer 4: Viale Cordigero

Ook in Peschiera del Garda heeft men allerlei prachtige benamingen aan delen van de stad gegeven. Onder de naam Viale Cordigero staat de autovrije weg langs het kanaal bekend.

Deze autovrije weg herbergt verscheidenen terrasjes. Op deze terrasjes kan je heerlijk eten en drinken; ondertussen geniet je van het prachtige uitzicht over het Gardameer. Doordat deze weg autovrij is, ervaar je ook weinig geluid. In mijn ogen is dit de perfecte locatie in Peschiera del Garda om even helemaal tot rust te komen.

Bezienswaardigheid nummer 5: de oude haven

Net iets buiten het oude centrum vind je de oude haven van Peschiera del Garda terug. Deze haven was in de oudheid dé reden voor de Romeinen om zich in dit stadje te vestigen.

Oude haven Peschiera Del Garda
Oude haven Peschiera Del Garda

Hedendaags is de haven nog steeds behoorlijk bruisend. Je kunt hier onder andere op één van de veerboten stappen. Deze veerboten brengen je naar Sirmione of Desenzano del Garda. Uiteraard heb je vanaf de veerboot een fenomenaal uitzicht over het Gardameer.

Op warme avonden is het heerlijk om nog even een rondje door de oude haven heen te lopen. Scoor een lekker ijsje, geniet van de prachtige omgeving en vier het mooie leven.

Bezienswaardigheid nummer 6: Santuario Madonna del Frassino

Als je bereid bent om drie kilometer te wandelen/fietsen, kan je niet om deze prachtige kerk heen. Santuario Madonna del Frassino staat bekend als een zogeheten bedevaartkerk.

In de oudheid is, volgens de verhalen, in het jaar 1510 de heilige Maagd Maria op deze plek verschenen. Vanwege dit unieke feit besloot men in de 16e eeuw om op deze plek een bedevaartkerk te bouwen.

In de kerk vind je allerlei prachtige versieringen en een vijver met waterdieren. Het is absoluut de moeite waard om drie kilometer te reizen om bij deze kerk uit te komen.

 

Activiteit nummer 1: Gardaland

Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden zijn ook meerdere activiteiten in en rondom Peschiera del Garda aan te raden. Een van de activiteiten is een bezoekje aan Gardaland.

Dit is het grootste attractiepark van Italië en bevindt zich op slechts 6 minuten vanuit het centrum van Peschiera del Garda. Je kunt zelfs met het openbaar vervoer naar dit attractiepark toe; daarbij moet je uitgaan van een reisduur van ongeveer 10 minuten. Vooral voor gezinnen met (jonge) kinderen is een bezoek aan dit attractiepark van harte aan te raden.

Activiteit nummer 2: fietstochten

Vanuit Peschiera del Garda kan je enkele prachtige fietstochten maken. Indien gewenst kan je zelfs tot 40 kilometer verderop fietsen. Zelf heb ik 2 dagen een fiets gehuurd en de omgeving verkend. Daarbij ben ik uitgekomen in Mantua en Borghetto sul Mincio. Hiervoor kan je een 40 kilometer lang fietspad volgen; dit fietspad loopt langs de rivier de Mincio en levert dus prachtige vergezichten op. Tijdens de fietstocht kom je ook leuke terrasjes tegen om een heerlijk verkoelend drankje te doen.

De beste reisperiode

Heb je kinderen? Dan ben je gebonden aan de schoolvakanties; juist in die periodes is het behoorlijk druk in Peschiera del Garda. Mocht je dat geen probleem vinden, is het zeker aan te raden om in de zomervakantie naar dit stadje te gaan. Heb je meer vrijheid en ben je niet gebonden aan de schoolvakanties? Dan wil ik je graag aanraden om in het voorjaar of in het najaar naar dit stadje te gaan. In die periodes is het heerlijk weer, terwijl het in de gehele omgeving een stuk rustiger is. Wel moet je hierbij rekening houden met de mogelijkheid dat nog niet alle terrasjes en restaurantjes open zijn.

Veel plezier

Het mag duidelijk zijn: in Peschiera del Garda kan je onwijs veel plezier beleven. Sla bovenstaande bezienswaardigheden en activiteiten goed in je hoofd op voordat je naar het stadje afreist. dan weet je één ding zeker: je gaat een heerlijke periode in dit stadje beleven. Veel plezier!

Laat even een reactie achter hoe leuk het was:)

Geef een reactie