Wat te doen in Lazise

Wat te doen in Lazise

Voor veel Nederlanders is het Gardameer de favoriete vakantiebestemming. Het klimaat is heerlijk, het Italiaanse eten is verrukkelijk, de omgeving is waanzinnig fraai en het is relatief kort rijden vanuit Nederland. Kortom; genoeg redenen om naar het Gardameer te gaan voor een heerlijke zomervakantie. Maar, naar welk stadje ga je dan? Veel Nederlanders kiezen voor bijvoorbeeld Peschiera del Garda of Lazise.

Persoonlijk ben ik onwijs gek op Lazise. Dit stadje heeft eigenlijk alles te bieden waar ik naar op zoek ben. Ik wil tijdens een zomervakantie genieten van lekker eten, van een fraaie omgeving en van lekker weer. Daarbij is het ook nog eens mooi meegenomen als ik leuke dingen in of rondom mijn vakantieverblijf kan doen. Dat was absoluut het geval tijdens mijn vakantie vorig jaar in Lazise.

Aangezien ik Lazise met eigen ogen heb kunnen zien, wil ik graag mijn ervaringen met jou delen. In dit artikel neem ik je mee met een virtuele rondleiding door het Italiaanse stadje. Ik vertel je allereerst iets meer over het stadje en bespreek vervolgens de leukste bezienswaardigheden. Door dit artikel te lezen, ben je perfect voorbereid op een heerlijke vakantie aan het Gardameer in het dorpje Lazise.

Algemene informatie over Lazise

Als je op de kaart van Italië naar het Gardameer kijkt, zie je Lazise aan de oostelijke oever liggen. Het ligt behoorlijk zuidelijk, waardoor het min of meer grenst aan Peschiera del Garda. Ook dat stadje is onwijs populair bij veel Nederlandse toeristen.

In de gehele gemeente Lazise, waar het stadje onder valt, leven ongeveer 6000 inwoners. Gedurende de toeristische maanden leven er echter een meervoud van dit aantal mensen in Lazise. Dat is onder meer te danken aan de aanwezigheid van enkele grote en populaire campings. Op deze campings is het mogelijk om je caravan te stallen, een tentje neer te zetten of één van de accommodaties te huren.

Dankzij de unieke ligging – het ligt rechtstreeks aan het Gardameer – heeft het dorpje onwijs veel te bieden. Dat wordt ook nog eens versterkt vanwege het feit dat oude gebouwen bijzonder goed bewaard zijn gebleven. Als je in Lazise rondloopt, heb je soms het gevoel dat je terug in de tijd geworpen bent. Daarover lees je uiteraard meer bij de bezienswaardigheden die ik hieronder ga bespreken.

Bezienswaardigheid nummer 1: de oude haven

Wellicht het belangrijkste gedeelte van Lazise is terug te vinden bij de oude haven. De oude haven, Porticciolo genoemd, herbergt onwijs veel gezellige restaurantjes en terrasjes. Dankzij deze terrasjes en de prachtige gebouwen straalt de oude haven één en al sfeer uit.

Op een warme avond is het heerlijk om door de haven heen te lopen. Bijkomend voordeel is dat je fraai uitzicht op het Gardameer hebt. Je kunt genieten van de prachtige omgeving en het mooie leven. Persoonlijk vond ik de oude haven in Lazise één van de hoogtepunten.

Ik merkte aan mezelf dat ik hier tot rust kwam en mijn huidige leven absoluut waardeerde. Het was – zoals ze dat zo mooi zeggen – een plek waar ik tot berusting kwam. Absoluut aan te raden dus om even door de oude haven heen te wandelen!

Lazise centrum
Lazise stad

Bezienswaardigheid nummer 2: het oude centrum

Een van de kenmerken van Lazise is dat het behoorlijk veel oude gebouwen heeft. Dat zie je in en rondom het oude centrum terug. Rondom het oude centrum zie je namelijk echt nog de muren uit de Middeleeuwen staan. Ook in het centrum kan je genieten van prachtige, oude gebouwen. De pleinen in het dorpje zijn autovrij gemaakt, waardoor je hier heerlijk van alle rust kunt genieten.

Ook de kronkelende straatjes en de gezellige terrasjes spreken in het oude centrum tot de verbeelding. In het oude centrum vind je overigens ijssalon La Cremeria di Lazise terug. De kans is groot dat je bij deze ijssalon een lange rij aantreft; het is namelijk één van de beste en bekendste ijssalons van heel Italië. Als je gek op een lekker ijsje bent, is het zeker aan te raden om hier even in de rij te gaan staan.

Bezienswaardigheid nummer 3: San Niccolo kerk

Deze prachtige kerk is één van de best bewaard gebleven gebouwen van Lazise. De kerk is te vinden aan de zuidkant van de haven en is niet al te groot te noemen. Desondanks heeft de kerk veel aanzien en kan je hier prachtige foto’s maken. In de afgelopen decennia is de kerk deels gerestaureerd, maar gelukkig is de oude uitstraling perfect bewaard gebleven.

Tijdens een rondje door de oude haven kan je simpelweg niet om de San Niccolo kerk heen. Deze kerk steekt namelijk met kop en schouders boven de andere gebouwen in en rondom de haven uit. Bezienswaardigheid nummer 1 is dan ook perfect te combineren met deze bezienswaardigheid.

Bezienswaardigheid nummer 4: Scaligeri kasteel

Scaligeri kasteel
Scaligeri kasteel

Italianen zijn er altijd goed in om hun gebouwen prachtige namen te geven. Dat is ook het geval bij dit prachtige kasteel in Lazise. Het Scaligeri kasteel werd in de 9e eeuw gebouwd en diende als bescherming tegen de Hongaren. Sindsdien is het kasteel goed bewaard gebleven en momenteel is het in handen van de gemeente.

De gemeente heeft het kasteel opengesteld, waardoor je het kasteel kunt beklimmen. Vanaf het kasteel heb je een fenomenaal uitzicht over zowel het dorpje als over het Gardameer. Absoluut een aanrader!

Bezienswaardigheid nummer 5: rondje om het centrum heen

Tot slot wil ik je nog het volgende aanraden: doe goede schoenen aan en loop een rondje rondom het centrum. Je komt dan langs de prachtige oude stadsmuren van Lazise. Deze locaties zijn perfect geschikt voor een leuke (familie)foto.

Daarnaast is het ook mogelijk om tijdens deze wandeling te genieten van het prachtige Gardameer. Lazise is direct aan het Gardameer gelegen, waardoor je al snel fraaie uitzichten hebt. Deze wandeling is ook ’s avonds aan te raden. Lazise is een bruisende stad en met name in de avonduurtjes is het hier onwijs gezellig.

Tip nummer 1: verken de naastliggende steden

Als ik zo vrij mag zijn, wil ik je ook aanraden om eens te kijken naar de naastliggende steden. Onder andere Verona, Peschiera del Garda, Bardolino en Sirmione zijn zeker aan te raden. Sommige van deze steden – waaronder Peschiera del Garda – zijn vanuit Lazise met de fiets te bereiken. Huur een fiets, maak een prachtige tocht langs het Gardameer en geniet van het goede leven.

Ben je met jonge kinderen in Lazise op vakantie? Dan kan ik ook een bezoek aan Gardaland aanraden. Dit attractiepark bevindt zich op slechts 10 minuten afstand van Lazise en is onwijs leuk. Je vindt hier verschillende soorten attracties voor het hele gezin. Met ruim 3 miljoen bezoekers per jaar is Gardaland zelfs het grootste pretpark van heel Italië.

Veel plezier!

Het mag duidelijk zijn dat je in Lazise meer dan genoeg kunt beleven. Boek dus direct één van de campings/hotel in of rondom Lazise en geniet met volle teugen. Ik wens je graag heel veel plezier tijdens je vakantie rondom het Gardameer.

Wij zijn gek op reacties::)

Geef een reactie