Met het openbaar vervoer reizen naar het Gardameer?

Met het openbaar vervoer reizen naar het Gardameer?

Wil je graag naar het Gardameer, maar heb je vliegangst én geen zin in urenlange autoritten? Of vind je reizen met het openbaar vervoer gewoon veel meer ontspannen? Als je zin hebt in een avontuur en bovendien niet teveel wilt uitgeven aan je vervoer, is met de trein naar het Gardameer reizen een hele goede optie. 

Vooral de zuidkant van het Gardameer is heel goed te bereiken met de trein. Zowel in Desenzano del Garda als in Peschiera del Garda is een treinstation. De noordkant van het Gardameer is iets lastiger te bereiken, maar het is zeker niet onmogelijk. 

Houd je niet zo van overstappen of vind je het leuk om met een georganiseerde tour langs alle bezienswaardigheden rondom het Gardameer te reizen? In dat geval is een busreis een absolute aanrader. 

Wij zullen je wegwijs maken in de verschillende soorten openbaar vervoer waaruit je kunt kiezen om naar het Gardameer te reizen. 

1 – Met de trein naar de zuidkant van het Gardameer

Heb je je droomlocatie ontdekt aan de gezellige zuidkant van het Gardameer? Verheug je je nu al op het ontspannen naar buiten kijken vanuit de trein? Niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit België kun je gemakkelijk met de trein reizen naar Milaan. Bij NS International kun je ruim voordat je op vakantie gaat voordelige tickets boeken. 

Vanuit Milaan neem je vervolgens de trein die als eindbestemming Venetië heeft. Deze trein stopt zowel bij Desenzano del Garda, als bij Peschiera del Garda. Afhankelijk van waar je naartoe wilt aan het Gardameer, kun je dus bij beide populaire plaatsen goedkoop en gemakkelijk komen.

De reistijd vanuit Nederland is in totaal ongeveer 16 uur, maar je reist voor een deel ook ’s nachts. Hoe fijn is het om helemaal uitgerust aan te komen op je vakantiebestemming en als bonus ook nog veel mee te maken? 

2 – Met de trein naar de noordkant van het Gardameer

Wil je juist graag naar de prachtige, groene noordkant van het Gardameer? Dit gebied is iets minder gemakkelijk te bereiken met de trein dan de zuidkant, maar het is zeker mogelijk. Ten oosten van Riva del Garda ligt de plaats Rovereto. Rovereto is met de trein goed te bereiken. Je neemt vanuit Nederland eerst de trein naar München.

Van daaruit neem je vervolgens de Eurocity, die via de Brennerpas naar Trento, Rovereto en Verona rijdt. Vanuit Rovereto rijdt er een bus naar de noordkant van het meer, je kunt uitstappen bij Riva del Garda. Mocht dit traject met de trein sowieso je voorkeur hebben, dan kun je vanuit Rovereto bovendien ook gemakkelijk met de bus naar Desenzano del Garda en Peschiera del Garda aan de zuidkant van het Gardameer reizen. 

3 – Voordelen van de trein

Reizen met de trein in Italië is goedkoop. Je zult waarschijnlijk minder geld kwijt zijn dan als je gaat rijden of vliegen. Bovendien is het voor het milieu natuurlijk een veel betere optie. 

De treinen in Italië rijden meestal gewoon op tijd, dit is niet anders dan in Nederland. Daarbij kun je lekker uit het raam kijken, zonder je zorgen te hoeven maken of je wel de juiste route hebt genomen of een bepaalde afslag hebt gemist.

Wil je onderweg zoveel mogelijk zien? Heb je geen zin in eindeloze files in de hitte en dan ook nog een parkeerplaats zoeken als je eindelijk op je bestemming bent aangekomen? Kies dan voor de mooie treinreizen naar het Gardameer en je ontspannen vakantie begint al onderweg!

4 – Nadelen van de trein

Je bent op je plaats van bestemming natuurlijk wel minder flexibel dan als je met de auto gaat. Ben je avontuurlijk ingesteld en heb je zin om iedere dag de omgeving te verkennen? Kies dan toch eerder voor de auto. Als je juist houdt van de hele dag zwemmen, aan het strand vertoeven of met een bootje erop uit trekken en het leuk vindt om maximaal één dagje de buurt te verkennen, raden wij je wel aan om met de trein te gaan.

Er rijden rondom het Gardameer namelijk overal bussen dus een dagje erop uit trekken is met het openbaar vervoer heel goed te doen. Bovendien zijn rondom het Gardameer vele autoverhuurbedrijven te vinden, dus een dagje een auto huren is ook nog een goede optie. 

Een ander nadeel is dat het spoor rondom het Gardameer alleen van Oost naar West loopt. Dit is de reden dat je het gemakkelijkste naar Desenzano del Garda en Peschiera del Garda kunt reizen. Er ligt wel nog een spoorlijn van Noord naar Zuid aan de oostkant van het Gardameer, maar de meeste stations waar deze trein stopt, liggen te ver van het meer af. Behalve natuurlijk zoals eerder gezegd Rovereto. 

Tot slot wordt er in Italië net iets vaker gestaakt dan in Nederland, dus ben je van plan om een treinreis te boeken naar het Gardameer, houd dan goed het Italiaanse nieuws in de gaten voordat je vertrekt. 

Met een georganiseerde busreis naar het Gardameer

Heb je geen zin om over te stappen? Vind je het leuk om onderweg een tussenstop te maken in de adembenemende steden Venetië of Verona? Dan is met de bus reizen naar het Gardameer ook zeker een leuke optie. Meerdere reisorganisaties bieden georganiseerde busreizen aan, zoals Peter Langhout, Oad en Kras.

Je ziet tijdens de reis alle prachtige bezienswaardigheden die het gebied rondom het Gardameer rijk is. Je slaapt in vooraf geboekte hotels, dus je hoeft je vanaf het moment van vertrek nergens meer zorgen over te maken. De prijzen verschillen per reisorganisatie. Vind je het fijn om op vakantie alles uit handen te geven? Houd je van de gezelligheid van op vakantie gaan met een groep? Dan is een georganiseerde busreis naar het Gardameer zeker iets voor jou. 

6 – Met een rechtstreekse busreis naar het Gardameer

Trekt een georganiseerde rondreis je niet zo aan? Wil je liever rechtstreeks naar het Gardameer reizen en vervolgens je eigen accommodaties uitkiezen? Dan kun je bijvoorbeeld met busmaatschappij Kras rechtstreeks naar het Gardameer rijden. In de maanden juli en augustus rijden deze bussen in ieder geval één keer per week. Er zijn vanuit Nederland meerdere opstapplaatsen: je kunt kiezen uit Utrecht, Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. 

Het grote voordeel van een busreis ten opzichte van de trein is dat de bus op ongeveer tien plaatsen rondom het Gardameer stopt. Deze plaatsen kun je met de trein moeilijker bereiken. Behalve Desenzano del Garda en Peschiera del Garda stopt deze bus bijvoorbeeld ook in Sirmione, Pacengo, Lazise, Bardolino en Garda. Een nadeel is dat deze busreizen vaak duurder zijn dan het reizen met de trein, maar ook dit hangt natuurlijk af van welke maatschappij je kiest. 

Kortom: als je met het openbaar vervoer naar het Gardameer wilt reizen, zijn er mogelijkheden genoeg! Geniet op deze manier optimaal van de omgeving tijdens je reis. Stap in en laat je meevoeren langs de mooiste bergketens en Italiaanse dorpjes. Want zeg nu zelf: vanaf het moment dat je vakantie begint, wil je toch alleen nog maar ontspannen achterover leunen? 

Ga je toch liever met de auto op reis naar het mooie Gardameer? Lees dan dit blog even (met de auto naar het Gardameer via Zwitserland of Oostenrijk)

Vind je deze blog leuk of nuttig? Laat het ons weten via een reactie:)

Geef een reactie