Een veilige en leuke autovakantie naar het Gardameer

Een veilige en leuke autovakantie naar het Gardameer

Wij geven je 10 tips voor een veilige en prettige autoreis naar het Gardameer.

Tip 1 – Welke route kies je?

Als je via Zwitserland rijdt, ga je door de Gotthardtunnel. Vooral in het weekend kan het hier erg druk zijn en duurt het soms een aantal uren voor je door de tunnel heen bent. Via Oostenrijk rij je door de Brennerpas, waar het meestal minder druk is.

Beide routes bevatten tolwegen, dus houd sowieso rekening met extra kosten. Kortom, verdiep je goed in de verschillende opties en kies de route die je het meest aanspreekt.

Tip 2 – Welke (reis)verzekeringen heb je nodig?

Zoek goed uit welke verzekeringen je nodig hebt. Als je met de auto reist, zijn andere verzekeringen handig, dan als je met het vliegtuig gaat. Denk hierbij niet alleen aan een autoverzekering en een inzittendenverzekering, maar ook aan pechhulp in het buitenland. Het is heel fijn als je kunt rekenen op vervangend vervoer, mocht dit nodig zijn. Voorkom dat je ergens strandt met de auto en niet weet welk nummer je moet bellen.

Tip 3 – Wat neem je mee voor onderweg?

Ten eerste raden wij aan om goed te checken of je alles bij je hebt voor de veiligheid van jou en je kids. Denk hierbij aan veiligheidshesjes, een gevarendriehoek en een EHBO-doos. Je gaat er natuurlijk nooit vanuit dat er iets vervelends gebeurt, maar je gaat met een beter gevoel op reis als je goed voorbereid bent.

Check ook wat je verplicht bij je moet hebben in de landen waar je doorheen rijdt. Daarnaast wordt de autoreis natuurlijk veel leuker als je lekkere dingen meeneemt voor onderweg. Vergeet ook niet genoeg drinken mee te nemen, want hoe meer je richting het Zuiden rijdt, hoe warmer het wordt.

Die langverwachte zon is heerlijk, maar je droogt ook sneller uit, zeker in de auto. Als je met kids reist, is het handig om genoeg mee te nemen aan entertainment. Denk aan luisterboeken, muziek en last but not least: pilletjes tegen wagenziekte!

Tip 4 – Heb je een vignet nodig?

Zowel voor Oostenrijk, als Zwitserland heb je een vignet nodig. Je plakt deze op de voorruit. Vignetten zijn te koop bij de snelweggrensovergangen, maar je kunt ze ook al in Nederland kopen bij de ANWB Webwinkel. In Zwitserland heb je voor een caravan een apart vignet nodig. Als je geen vignetten hebt, loop je het risico een hoge boete te krijgen.

Tip 5 – Check je bandenspanning!

Check voor je richting het Gardameer vertrekt de bandenspanning van je auto. Een goede bandenspanning is veiliger, je rijdt zuiniger en is beter voor het behoud van je banden, zeker tijdens het rijden in de bergen. Je vindt de juiste bandenspanning in het instructieboekje van je auto of op de bandenspanningstabel bij het tankstation.

Tip 6 – Hoe rijd je in de bergen?

Hoe moet je met de auto bergen berijden

In Nederland zijn we niet gewend om in de bergen te rijden. Het is even wennen, maar als je op een paar dingen let, is het niet heel anders dan het rijden op onze vlakke wegen. Verdiep je hier goed in, op internet zijn veel filmpjes te vinden met tips. Hierbij alvast twee onmisbare tips voor het berg op- en afrijden:

Rijd nooit een helling op in een te hoge versnelling. Op deze manier wordt je motor namelijk te zwaar belast en kan oververhit raken. Als je het gaspedaal intrapt, moet de auto nog kunnen versnellen. Schakel terug als je vol gas de berg oprijdt en voelt dat de auto niet meer versnelt of zelfs langzamer gaat rijden.

Rijd een berg af in dezelfde versnelling, waarin je de berg opreed. Dit voorkomt schade aan de remmen, omdat de auto nu op de motor afremt. Als je het gaspedaal niet meer intrapt, moet de auto vaart minderen. Mocht je dan toch nog te hard rijden, schakel over in een lagere versnelling.

Tip 7 – Wanneer maak je een tussenstop?

Gemiddeld is de autoreis naar het Gardameer rond de 12 uur. Regelmatig stoppen tijdens het rijden is belangrijk, het advies is ongeveer iedere 2 uur even te stoppen. Ergens overnachten is ook een leuke optie: op die manier zit je twee korte dagen in de auto.

Vooral met kids is dit aan te raden. In Duitsland heb je veel leuke B&B Hotels langs de snelweg. Dit zijn de meest voordelige opties, zeker als je hierna doorrijdt via Zwitserland.

Tip 8 – Leuke tussenstops met kids!

Pretpark Europa park Duitsland
Atlantica (Europa-Park Germany)

Ben je met de kids onderweg naar het Gardameer, bedenk dan of jullie het leuk vinden om een meerdaagse tussenstop te maken. Het Duitse Europapark is niet zo bekend bij Nederlanders, maar het is het één na grootste pretpark van Europa.

Voor de kids een geweldige tussenstop om nooit meer te vergeten. Een andere optie is een paar dagen tussendoor in het Zwarte Woud te verblijven: ook een kindvriendelijke vakantiebestemming, waar veel te doen is.

Tip 9 – Verdiep je in de buitenlandse verkeersregels

Sommige verkeersregels zijn in het buitenland anders. Zo liggen de maximum snelheden in Duitsland veel hoger dan in Nederland. Een ander voorbeeld is dat het in Italië in sommige historische stadscentra verboden is te rijden of te parkeren.

Hier geldt de ZTL, Zone a Traffico Limitato. Wij adviseren om je goed te verdiepen in de verkeersregels van de landen waar je doorheen rijdt, voordat je op weg gaat naar het Gardameer.

Tip 10 – Ontdek de omgeving!

Behalve het avontuurlijke van de autoreis, is het voordeel van een autovakantie ook dat je altijd een auto voor de deur hebt staan. Maak ook op vakantie gebruik van je auto en ontdek de prachtige omgeving rondom het Gardameer!

TIP! Wat moet je absoluut niet doen in Italié!

Een veilige en prettige autovakantie, have fune:)

Een leuke reactie vinden wij tof:) En natuurlijk zijn we gek op goede tips!

Geef een reactie